Diari H2O

Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia

We Are Sidang Blog BASiS

Wujud sejak 2016 atas bimbingan Encik Zefry Hanif atau mesra dikenali sebagai Cikgu Jep. Tujuannya adalah untuk menyertai pertandingan “My Pengguna” yang bertemakan “Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia”. Bagi memberikan kesedaran kepada rakyat tentang betapa pentingnya air apatah lagi mendepani krisis baru-baru ini iaitu El Nino. Diharap akan memberikan impak yang positif kepada masyarakat Malaysia.

Copyright © 2016 Diari H2O. Powered by Blogger.

Posts

Comments

Pasukan kami

Blog Journalis

Hubungi Kami

Jom Sertai Kami

Portfolio

  Posted by: Sidang Blog BASiS Posted date: 19:40:00 / comment : 0

             Allah telah berfirman dalam Surah Al Rahman ayat 18-19 "Maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?Diantara keduanya(lautan),tidak dilampaui oleh masing masing."Nikmat Allah berikan kepada manusia malah tidak terhitung.Antara nikmatnya itu ialah air.Saya akan menghuraikan permasalahan-permalahan air yang berlaku diperingkat negara mahupun di peringkat antarabangsa.Analisis ini dituliskan bersumberkan akhbar The Star bertarikh 25 April,Isnin.


  Image result for abdullah al hassin minister or agriculture of arab saudi

           Di peringkat global,Menteri Sumber Air dan Elektrik,Abdullah al-Hassan dipecat dan digantikan  oleh Menteri Agrokultur,Abdel Rahman al-Fadhili.Raja Arab Saudi,King Salman memcatnya berikutan aduan daripada rakyat tentang harga air yang meningkat secara mendadak dan harga yang tidak munasabah.Harga air meningkat sebanyak 500%  sumber daripada John Skafianakis,Penasihat Ekonomi Riyadh.


              Isu kedua,Sebahagian negeri Johor mungkin mengalami catuan air.Namun begitu,Johor  tetap menyalurkan 250 juta galen air ke Singapura setiap hari.Hasni menyatakan persetujuan menyalurkan sebanyak 250 juta galen ke republik itu sehingga tahun 2061.Hasni juga menyatakan bahawa pembenihan awan akan dilakukan akibat kekeringan empangan di kawasan tadahan air di negeri tersebut.Jadual pencatuan untuk 85000 pengguna domestik dan industri di Kota Tinggi dan Mersing diteruskan sehingga 15 Mei.

               Image result for empangan johor di paras kritikan april 2016

            Di peringkat dalam negeri,Johor mengarahkan polis dan tentera untuk menghalang kumpulan tidak bertanggungjawab mencuri air secara hara di kawasan tadahan air.Operasi melibatkan SAJ Holdings dan District Land Officers.Johor Water Regulatory Body(BAKAJ)  akan memantau operasi pencurian air.Hasni berkata ia tindakan rasional.El Nino menyebvabkan kekurangan air dan melepasi paras kritikal.

   Image result for hujan di semenanjung malaysia

           El-Nino juga sudah hampir ke penghujungnya berikutan hujan di sekitar utara semenanjung beberapa hari ini.Malaysia Meteorological Department Director General Datuk Che Gayah Ismail berkata "Kita berada di fasa Intermonsun di mana hujan di tengah hari dan akan berakhir pada akhir bulan Mei ini.Suhu di negara juga bakal berkurang berikutan angin El Nino yang bertiup ke negara ini juga berkurangan.

  Rencana disediakan oleh
  Ahmad Khaidir Amir bin Rodzman
  (Timbalan Ketua Pentadbir Diari H2O)

  icon allbkg

  Tagged with:

  Next
  Newer Post
  Previous
  Older Post

  No comments:

  Leave a Reply

Komentar

Respon Pembaca