Diari H2O

Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia

We Are Sidang Blog BASiS

Wujud sejak 2016 atas bimbingan Encik Zefry Hanif atau mesra dikenali sebagai Cikgu Jep. Tujuannya adalah untuk menyertai pertandingan “My Pengguna” yang bertemakan “Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia”. Bagi memberikan kesedaran kepada rakyat tentang betapa pentingnya air apatah lagi mendepani krisis baru-baru ini iaitu El Nino. Diharap akan memberikan impak yang positif kepada masyarakat Malaysia.

Copyright © 2016 Diari H2O. Powered by Blogger.

Posts

Comments

Pasukan kami

Blog Journalis

Hubungi Kami

Jom Sertai Kami

Portfolio

  Posted by: Sidang Blog BASiS Posted date: 05:58:00 / comment : 0

  Air Suling Vs Air Tapis 

  Soalan pertama, apa yang dimaksudkan dengan air suling?
  Air suling ialah air yang dihasilkan melalui proses penyulingan. Secara amnya, proses di mana H2O direbus daripada bahan pencemarnya. Jadi, banyak bahan cemar yang terdapat dalam air suling ialah bahan bukan organik, logam dan lain-lain. Hal ini kerana, jenis bahan pencemar berikut mempunyai takat lebur dan takat didih yang sangat tinggi dan jauh lebih tinggi daripada takat didih air pada 212 darjah F. Oleh itu, seperti air (dengan bahan pencemar) direbus, air tulen menjadi wap dan disejukkan untuk menjadi air suling. Sisa-sisa yang tertinggal pula ialah bahan pencemar. Namun sayang seribu kali sayang, terdapat satu masaalah di sini iaitu terdapat banyak sebatian organik meruap dalam air dan kebanyakkan daripada mereka mempunyai takat didih yang lebih rendah daripada air. Konklusinya, kita digalakkan mempunyai teknologi pembersihan tambahan sebagai langkah keselamatan bagi memastikan semua bahan pencemar dapat disingkirkan dengan sepenuhnya.

  Soalan kedua, apa pula yang dimaksudkan dengan air tapis?
  Bagi memenuhi definisi "air tapis" berdasarkan undang-undang, kotoran air mesti dikeluarkan atau dikurangkan kepada tahap yang paling rendah. Air yang ditapis sering dikelirukan dengan air yang disuling. Ramai orang percaya kedua-dua istilah sebagai sinonim namun pada hakikatnya mereka adalah jenis atau cara penapisan air. Air yang ditapis dibersihkan dan disucikan melalui proses pembersihan tambahan, biasanya osmosis songsang, penyulingan dan deionisasi.Oleh itu, produk yang dihasilkan, air "suci",  lebih bersih daripada mata air, air paip atau air yang ditapis.

  Konklusinya,
  Mengenal perbezaan air membolehkan kita mengenal perbezaan kegunaan-kegunaannya yang dapat dikaitkan dengan kehidupan seharian kita.

  Aritkel disediakan oleh:
  Ali Imran Bin Yusri  icon allbkg

  Tagged with:

  Next
  Newer Post
  Previous
  Older Post

  No comments:

  Leave a Reply

Komentar

Respon Pembaca