Diari H2O

Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia

We Are Sidang Blog BASiS

Wujud sejak 2016 atas bimbingan Encik Zefry Hanif atau mesra dikenali sebagai Cikgu Jep. Tujuannya adalah untuk menyertai pertandingan “My Pengguna” yang bertemakan “Air Untuk Manusia, Air Oleh Manusia”. Bagi memberikan kesedaran kepada rakyat tentang betapa pentingnya air apatah lagi mendepani krisis baru-baru ini iaitu El Nino. Diharap akan memberikan impak yang positif kepada masyarakat Malaysia.

Copyright © 2016 Diari H2O. Powered by Blogger.

Posts

Comments

Pasukan kami

Blog Journalis

Hubungi Kami

Jom Sertai Kami

Portfolio

  Posted by: Sidang Blog BASiS Posted date: 23:51:00 / comment : 0

  Adakah minum air lama mampu membuat anda sakit?

  "Itu bergantung", kata Dr Kellogg Schwab, pengarah Johns Hopkins University Institut Air. "Sebaik sahaja anda mengambil seteguk, bibir dan mulut anda memperkenalkan mikroorganisma ke dalam H2O anda. Digabungkan dengan suhu ambien di rumah anda atau pejabat, dan cahaya matahari terik daripada tingkap anda, mikroorganisma boleh mula membiak dengan cepat", Schwab berkata.

  "Jika anda mempunyai air bersih di dalam cawan yang bersih, anda mampu bertahan untuk satu atau dua hari," kata beliau sambil mengatakan "Hampir semua paip air di Malaysia mengandungi bahan tambahan klorin yang akan membunuh mikroorganisma". Jika anda pernah minum seteguk air lama dari sisi katil katil atau di atas meja anda dan tertanya-tanya mengapa ia rasa pelik, itu kerana selepas kira-kira 12 jam, karbon dioksida dari udara berinteraksi dengan H2O dalam kaca anda, ia menurunkan sedikit nilai pH air tersebut. "Tetapi ia masih selamat untuk diminum", kata Schwab.

  Beliau memberitahu dengan menggunakan gelas yang sama hari demi hari, peratus risiko terdedah terhadap bakteria yang berbahaya akan meningkat terutamanya jika gelas tersebut dikongsi. Tetapi andai kata anda menggunakan cawan baru setiap beberapa hari? "Anda mungkin tidak akan mempunyai masalah," Schwab jamin, sambil menambah, "Ini adalah jauh dari bahagian atas senarai kebimbangan kesihatan awam."

  Satu pengecualian: "Jika anda menyentuh rim kaca anda dengan jari yang kotor - lebih-lebih lagi jika anda terlupa untuk membasuh tangan selepas mandi, banyak bakteria yang berbahaya dapat mencermarkan air anda", tegas Schwab.

  Tetapi bagaimana pula dengan botol air plastik di atas lantai kereta anda? Haba dan plastik adalah kombinasi yang tidak baik, beliau menekankan. A kimia yang dipanggil bisphenol-A atau BPA, bersama-sama dengan perkara-perkara lain yang digunakan untuk menghasilkan plastik boleh meluluh ke dalam air anda jika botol menjadi panas atau duduk di bawah cahaya matahari terik. BPA ialah disruptor hormon; hasil penyelidikan telah kaji yang turut dikaitkan dengan beberapa masaalah kesihatan, termasuk penyakit jantung dan kanser. Jenis plastik yang digunakan untuk pembotolan tidak bermaksud untuk dibasuh atau diisi semula. Malah, "Anda digalakkan untuk meggunakan bekas yang diperbuat daripada logam atau kaca", Jelas Schwab.

  Kesimpulannya

  Untuk menyimpan air bagi tempoh yang lama, jawapannya adalah "Ya," H2O anda pasti boleh menjadi tidak selamat untuk minum, kata Zane Satterfield, seorang ahli sains jurutera di Pusat Perkhidmatan Alam Sekitar Kebangsaan di West Virginia University. "Kebanyakan pakar akan memberitahu anda air paip mempunyai hayat simpanan selama enam bulan," kata Satterfield. "Selepas itu, akan sampai satu tahap klorin akan habis menyebabkan bakteria dan alga mula membiak." Proses pertumbuhan tersebut pula akan dipercepatkan jika anda menyimpan air anda dalam tempat yang panas atau cerah, tambah beliau.

  Artikel Disediakan Oleh:


  icon allbkg

  Tagged with:

  Next
  Newer Post
  Previous
  Older Post

  No comments:

  Leave a Reply

Komentar

Respon Pembaca